Rel rondom staatsieportret, Koos Breukel beschuldigt winnaar van plagiaat

In bijna elke rechtszaal en raadszaal hangen ze: staatsieportretten. Voorheen sierde een schilderij van Beatrix vele zalen, het is de bedoeling dat deze vervangen gaan worden door kunstwerken van onze nieuwe vorst. Een van de uitverkoren kunstenaars lijkt echter plagiaat gepleegd te hebben.

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat vorige week drie vrouwelijke kunstenaars werden uitverkoren om een staatsieportret van kersverse koning Willem-Alexander te maken. Rineke Dijkstra was een van de winnaars met een foto van een vriend van haar, die stand-in was voor Willem Alexander. De twee andere winnaars zijn schilders en hebben zich laten inspireren door foto's van de koning.

Plagiaat
Dat is precies het punt waar het nu mis gaat, zo lezen we op de website van NRC. Iris van Dongen heeft zich namelijk sterk laten inspireren door een foto van Koos Breukel en de fotograaf is daar niet blij mee, Van Dongen heeft niet om toestemming gevraagd en ook is vrijwel nergens te lezen dat het originele werk door Breukel is gemaakt. Overigens zijn er meer schilderijen van foto's van Breukel gemaakt, maar de rechten van die foto's heeft hij verkocht aan de Rijksvoorlichtingsdienst.

Te oud
'Regelrecht jatwerk waarvoor ze van het Mondriaan Fonds in totaal 80.000 euro krijgt. Ik zeg: gesubsidieerd plagiaat,' laat de fotograaf aan NRC weten. Extra zuur voor Breukel is dat hij zelf niet tot de shortlist wist door te dringen, hij kreeg te horen dat er gezocht werd naar jongere kunstenaars. Rineke Dijkstra is echter drie jaar ouder dan Breukel.

bron: Digifotopro

vorige pagina