Historische Petzval-lens keert terug

Een van de eerste portret-objectieven uit de fotografiehistorie zal opnieuw worden gemaakt, maar dan voor moderne camera's.
De Petzval-lens uit 1840 wordt in een nieuw jasje gestoken en compatibel gemaakt met camera's met Canon EF- en Nikon-F-vatting, zowel digitale als analoge toestellen.

Dit is een idee van Lomography, een organisatie die experimentele en alternatieve snapshot-fotografie promoot. Lomography gaat samen met de Russische lenzenfabrikant Zenit het Petzval-objectief nieuw leven proberen in te blazen. Het heeft daarvoor een project op Kickstarter.com opgezet. Dit houdt in dat liefhebbers via intekening collectief de productiestart financieren.

Er blijkt al meteen veel belangstelling voor dit opmerkelijke initiatief: Lomography heeft op de eerste dag al genoeg geld ingezameld. Dat betekent dat je de nieuwe Petzval-lens nu dus al kunt bestellen. Deze gaat 499 euro kosten en wordt in februari 2014 geleverd. De eerste duizend exemplaren worden in december al verscheept.

85 mm
De portretlens heeft een vaste brandpuntsafstand van 85 mm en een maximale diafragmaopening van f/2,2. Je moet vanaf minimaal een meter afstand fotograferen, en het totale blikveld beslaat slechts dertig graden.

Volgens Lomography zal de lens zich kenmerken door een extreme scherpte in het focusgebied, plus een mooi 'draaiende' waas (bokeh) daarbuiten en een arty vignet aan de randen. Contrast en kleurverzadiging zijn hoog.

Lomography demonstreert deze eigenschappen met voorbeeldfoto's die zijn gemaakt met een proefmodel. Enkele van deze beelden kun je onder aan dit artikel vinden. De organisatie merkt erbij op dat je dus meteen een soort filtereffect creëert, zonder hulpmiddelen of tijdrovende nabewerking.

Joseph Petzval
De Petzval-lens was een van de populairste objectieven in de 19e eeuw. Hij werd in 1840 ontworpen door Joseph Petzval, een Hongaars-Slovaakse wetenschapper die als een van de grondleggers van de fotografie en cinematografie wordt gezien. Petzval deed veel onderzoek naar afwijkingen in optische systemen.

bron: Shoot

vorige pagina