Fotojournalist Paul Stolk overleden

De Rotterdamse fotojournalist Paul Stolk is onlangs op 67-jarige leeftijd overleden. Stolk heeft in zijn carrière veel belangrijke en bekende foto’s gemaakt. Na twaalf jaar als freelancer te hebben gewerkt, werkt Stolk 18 jaar voor het ANP. Hij won twee keer de Zilveren Camera, in 1980 en in 1988, en in 1985 werd hij bekroond als Fotojournalist van het Jaar.

In 1980 kreeg Stolk de onderscheiding voor de foto van een ME-er die gehavend op een paard zit bij schermutselingen rond de kroning van Beatrix. Hij kreeg de prijs notabene uit handen van diezelfde officier. De bekendste foto die Stolk maakte is die van de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn, Ferdi E. Stolk maakte de foto tijdens een reconstructie, die door de politie geheim was gehouden. De fotograaf werd getipt over de reconstructie en ging in net pak de wijk in, waar hij bij een buurtbewoner naar binnen mocht. De foto schokt Nederland, Ferdi E. staat ogenschijnlijk onaangedaan een shagje te rollen. Hij won er de Zilveren Camera in 1988 mee, maar tijdens de prijsuitreiking werd de foto niet getoond. Het duurde zelfs een paar jaar voor de Zilveren Camera de foto publiceerde, omdat de moordenaar tijdens de foto nog niet veroordeeld was. Dat was ook de reden voor kritiek op Stolk, hij zou niet integer zijn. Dat ging hem aan het hart, vertelde Stolk in een interview met Reformatisch Dagblad: “Ik heb bij het maken van die foto niets buitensporigs gedaan. Morgen doe ik het weer. Maar ik kon niet slapen van al die onzinverhalen die er over me verteld werden. Ook toen heb ik er even over gedacht eruit te stappen."

Met de foto, getiteld ‘Gekwetst Gezag’ won Paul Stolk in 1980 zijn eerste Zilveren Camera.
Stolk stond met zijn camera graag dichtbij zijn onderwerpen. Er moest emotie in een foto zitten. Van de groothoekfoto’s waar het onderwerp maar klein zichtbaar is, moest hij niets hebben. Doordat hij zo dicht op het onderwerp stond, kreeg hij ook veel voor de kiezen. Zo zag hij bij de gekapseisde veerboot Herald of Free Enterprise de doodsangst bij de passagiers die het schip niet konden verlaten. Toen een jongen hem vroeg of zijn ouders nog leefden, knapte Stolk, zo zei hij in hetzelfde interview met het Reformatorisch Dagblad. Hij wilde twee maanden niets meer met nieuws te maken hebben.

Maar Stolk was nieuwsfotograaf in hart en nieren en hij bleef actief als fotojournalist. Dankzij een goed netwerk weet hij vaak op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Trots was Stolk op zijn foto’s van Willem Drees, vlak voor de PvdA voorman overlijdt. Tijdens de fotosessie merkt Stolk ineens op dat er overal latjes zijn geplaatst waar Drees zich aan kan vasthouden. Hij fotografeert Drees als een zelfstandige man.

Collega’s noemen Stolk een warm persoon en een groot fotojournalist. Stolk was al geruime tijd ziek.

bron: Pf.nl

vorige pagina