De nominaties voor de zilveren camera zijn bekend gemaakt

De jury heeft zich gebogen over de grote hoeveelheid foto’s, waarin de belangrijkste nieuwsonderwerpen van 2013 aan bod kwamen, zoals de inhuldiging van koning Willem Alexander, de supertyfoon in de Filipijnen en het overlijden van Nelson Mandela. Aanstaande zaterdagavond 18 januari gaf Wilfried de Jong in het VPRO-televisieprogramma Fotostudio de Jong het startsein, vanaf dat moment zijn alle genomineerde foto’s te zien op www.zilverencamera.nl

De meest populaire categorieën waren dit jaar Portret en Cultuur en Entertainment. De nieuw toegevoegde categorie Natuur & Milieu doet goed mee met meer dan 300 inzendingen. Sport was dit jaar minder goed vertegenwoordigd dan andere jaren vanwege het ontbreken van grote sportevenementen.

Voor de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek waren er dit jaar 23 inzendingen. Deze bestonden uit multimediaproducties, magazine- en krantenpublicaties en boeken.

De Nationale Portretprijs wordt 26 januari voor de vierde keer uitgereikt. Voor deze prijs kon niet worden ingezonden, er zijn vijf nominaties voorgedragen door de deskundige jury. De prijs zal naar de fotograaf gaan die in het afgelopen jaar het meest bijzondere portret van een Nederlander heeft gemaakt.

De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto’s in de verschillende categorieën is te zien van 25 januari t/m 6 april 2014 in het Fotomuseum Den Haag.

bron: PhotoQ

vorige pagina