45 procent minder camera's geproduceerd in eerste helft 2013

Laten we beginnen met het totaalplaatje: de complete markt die zowel compact's, dslr's als csc's beslaat. Tussen januari en juni 2013 werden er ruim 29,5 miljoen digitale camera's geproduceerd. Dat is 45 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Alle Japanse camerafabrikanten zijn aangesloten bij de CIPA. De organisatie meet (pdf) het aantal geproduceerde en het aantal verscheepte camera's (naar distributeurs en winkels). Exacte verkoopcijfers geeft de organisatie niet op, het aantal verscheepte camera's zou echter niet veel moeten afwijken van het aantal verkochte toestellen. Het aantal verscheepte camera's kwam deze periode op 29,7 miljoen stuks. Dat is 42,7 procent minder dan in de eerste helft van 2012.

Compactcamera's
'Dat zal wel komen door de ondergang van de digitale compactcamera!' horen we je al denken. Dat is deels waar, want deze productgroep heeft het zwaar. In volume is deze markt nog altijd het grootst, maar de verkopen dalen in rap tempo, nu iedereen met een smartphone fotografeert en deze steeds beter worden. In de eerste helft van 2013 werden er ruim 22 miljoen camera's met ingebouwde lens verscheept, maar liefst 48 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Spiegereflex en compacte systeemcamera's
Het gaat echter niet alleen slecht met de compactcamera's. Er is ook een flinke daling te zien als het gaat om camera's met verwisselbare objectieven (dslr en csc). In het afgelopen halfjaar werden er 7,5 miljoen exemplaren verscheept wereldwijd. Dat is 18,2 procent minder dan diezelfde periode in 2012. Er is geen sterk onderscheid te zien tussen dslr's en compacte systeemcamera's. Het aantal verscheepte camera's nam in beide categorieën met een vrijwel gelijke hoeveelheid af.

CSC slaat niet aan in Europa
De compacte systeemcamera is het stokpaardje van veel camerafabrikanten. De cijfers van CIPA maken echter duidelijk dat er zelfs in deze markt geen groei zit. Wereldwijd daalde het aantal verscheepte csc's met 18,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Kijken we naar de Europese cijfers dan zien we zelfs een daling van 35 procent. Tussen januari en juni 2013 werden er een kleine 2,5 miljoen camera's met verwisselbare objectieven naar Europa verscheept, daaronder bevonden zich 240.000 compacte systeemcamera's. Het csc-marktaandeel ligt in Europa dus onder de 10 procent. In het eerste halfjaar van 2012 was dat nog zo'n 12 procent.

Japan geeft het goede voorbeeld
Kijk je naar de cijfers per regio, dan blijkt dat de camerafabrikanten in thuisland Japan nog goede zaken doen. Het aantal totale aantal verscheepte camera's daalde wel, maar met 'slechts' 14,4 procent. In Europa was dat maar liefst 45,5 procent.

Bovendien weet Japan positieve cijfers neer te zetten als het gaat om camera's met verwisselbare objectieven. Tussen januari en juni 2013 werden 37,3 procent meer dslr's verscheept dan in dezelfde periode in 2012. Ook csc's zitten nog in de lift, dit segment laat een stijging zien van 16,8 procent in deze periode ten opzichte van vorig jaar.


bron: Digifotopro

vorige pagina