World Press Photo scherpt controle op manipulatie aan

World Press Photo (WPP) zegt meer te gaan controleren op digitale fotomanipulatie, zo verklaart de organisatie in een persbericht. Aanleiding is de 'brede discussie en speculatie over wat is toegestaan op gebied van nabewerking', zegt managing director Michiel Munneke.

De uitspraak van Michiel Munneke is te lezen in het persbericht waarin Gary Knight, fotograaf en oprichter van VII Photo, als juryvoorzitter van WPP 2014 wordt gepresenteerd.

Munneke: 'Er is veel discussie en breedverspreide speculatie geweest over wat er is toegestaan op gebied van fotobewerking. We hebben het protocol en de regels van de wedstrijd onderzocht en gekeken hoe we meer transparantie kunnen creëren. We hebben de onderzoeksprocedures voor de jury aangepast. We moeten kunnen vertrouwen op de integriteit en professionaliteit van de deelnemende fotografen.'

Verdere details over de aanpassingen aan het reglement worden bekendgemaakt wanneer de inschrijving opent, begin december 2013.

Commotie rond World Press Photo 2013
De nieuwe aanpassingen in het beleid worden waarschijnlijk gemaakt naar aanleiding van de commotie rond de winnende foto van 2013. De discussie laaide op toen de foto, gemaakt door Paul Hansen, op onder andere de blog Hackerfactor bekritiseerd werd. Verschillende media beweerden dat de foto een samenvoeging van meerdere bestanden zou zijn. Hansen verklaarde zelf dat hij met verschillende versies van dezelfde foto heeft gewerkt en die over elkaar heeft gelegd. Weliswaar is de belichting flink aangepast, maar het gaat om één en hetzelfde raw-bestand. Van manipulatie is in dat geval geen sprake. World Press Photo verklaarde begin dit jaar geen twijfels te hebben over de uitleg van Hansen, maar startte toch een onderzoek. In mei 2013 concludeerde de organisatie naar aanleiding van het onderzoek dat er inderdaad niet is gemanipuleerd.

Aanpassing reglement
De regels voor bewerking bij de World Press Photo-wedstrijd, die wordt gehouden sinds 1955, zijn nooit erg duidelijk geweest. De manipulatie van inhoud (dus delen van de foto wegwerken of aanpassen) is verboden, maar verder was de enige eis fotografen zich hielden aan 'de standaarden van de fotojournalistiek'. In 2009 werd het reglement ook aangepast wat beeldbewerking betreft. Sindsdien worden alleen nog foto's bestaande uit één 'frame' geaccepteerd. Dat wil zeggen dat composities bestaande uit meerdere foto's of met dubbele belichtingen worden uitgesloten van deelname.

Diskwalificatie Stephan Rudik 2010
In 2010 is er wel sprake geweest van manipulatie; toen werd fotograaf Stephan Rudik gediskwalificeerd omdat hij een stukje van iemands voet wegwerkte uit zijn inzending (tussen de duim en de wijsvinger). De foto is extreem uitgesneden en bewerkt, maar dat was geen probleem voor WPP.

bron: digifotopro


vorige pagina